Mağaracılık
Neşeli insanlar su kenarına gitsinler, eğlenmek isteyen insanlar dağlara çıksınlar, erdemli olmak isteyenler ise mağaralara gitsinler. -Konfüçyus
Mağara ortamının bilimsel açıdan incelenmesi ile ilgilenen bilim dalı “speleoloji” (mağarabilim) olarak adlandırılmaktadır. Mağaracılık “caving”, öncelikle, mağaraların araştırılması ve haritalanması amacıyla yapılan bir doğa sporudur. Mağaralar, yapılarına göre, yatay ve dikey olmak üzere iki şekilde sınıflandırılabilir. Yatay mağaraları araştırmak için “Temel Mağaracılık Eğitimi” almış olmak, uygun kıyafetlere ve bir ışık kaynağına sahip olmak yeterlidir. Dikey mağaraları araştırmak için ise, bunlara ek olarak “Tek İp Tekniği” eğitimi almak ve özel ipler ve teknik malzemelere sahip olmak gerekmektedir. Doğal mağaralar başta sportif ve bilimsel nedenler olmak üzere bir çok nedenle insanların ilgisini çekmektedir. Sportif amaçlarla mağara araştırmaları yapanlara “spelunker” adı verilir fakat mağara araştırmacıları genelde “caver” (mağaracı) sözcüğünü tercih etmektedir.
Mağaralar uzanışlarına göre yatay ve dikey olarak iki ye ayrılır. Yatay mağaralara girebilmek için aydınlatma araçlarını kullanmayı bilmek yeterlidir. Bunun dışında özel bir tekniğin bilinmesi gerekmez.
Mağaracılık yeterli eğitim alınmadan mağaracılığa dair teknikler bilinmeden yapılmamalıdır. Mağaracılığın kendine has teknikleri ve malzemeleri vardır. Bunlar hakkında yeterli bilgisi olmayan kişilerin mağaraya girmesi uygun değildir.
Mağarada güvenlik her şeyden önce gelir. Bu nedenle tonlarca ağırlık çekebilecek ip sistemleri kurulur. Yeterli eğitim ve uygun malzeme ile yapıldığında mağaracılık güvenli bir doğa sporu olarak görülebilir.


SPELEOLOJİ (Mağara İlmi)
SPELEOLOG (Mağara Araştırıcısı)
Yazan: Dr. Jeolog Temuçin Aygen, Mağaralar ve Yeraltı Irmakları (Speleoloji). DSİ Umum Müdürlüğü Yayınları Yayın No:88 Ankara 1959 Sayfa 9-11
Fotoğraflar: Ertuğrul Kulaksızoğlu